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 Post-Merger-Vote Tips:   

FAQs – Unified Boards and Boards of Merging Districts 
Purpose 

These periodic tips will serve as a resource for supervisory union administrators and staff 

serving districts that are merging as a result of both Act 46 of 2015 and earlier, incorporated 

legislation.  

 

It is intended as a working document. We welcome suggestions for additions and corrections as 

supervisory unions and newly unified districts transition to full operations.  

 

Notice 

Not all of this information will apply to every scenario. For example, a supervisory union that is 

becoming a supervisory district will perform tasks that are different from one that will maintain 

or expand its supervisory union structure. There also may be variations based on how quickly 

the new district will become fully operational after the vote.  

 

Contact Information 

Legal: Donna Russo Savage, donna.russosavage@vermont.gov 

Public Information, Questions, Changes to the Guide: Haley Dover, haley.dover@vermont.gov 

Business Office: Cassie Winters, Cassandra.winters@vermont.gov 

Finance: Brad James, brad.james@vermont.gov  

 

Thank you 

Some of the information included in these tips came from business managers, administrators 

and educators the field. We thank them for their help and guidance. If there is something you 

would like to see included in the tips, please contact the AOE’s Public Information Officer, 

Haley Dover, at haley.dover@vermont.gov.  
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FAQs – Unified Boards and Boards of Merging Districts 

For simplicity:  

 UUSD = the newly merged unified union school district (or the MUUSD) 

 Merging Districts= the town school districts and any union elementary or high 

school districts that are merging to form the UUSD 

 

Unfilled Seats, Write-In Candidates; etc. 

 
1. Merging District’s Board – Expiration of Terms for / Vacancy in 

Question: The term of one or more board members of a Merging District expires on town 

meeting day 201X – several months prior to the day on which the UUSD is fully 

operational. The board of the Merging District is legally responsible to be fully able to 

act during those months (and potentially for several months after). How are those 

expired board positions filled?  

Response: The Merging District’s board is legally responsible to be fully able to act until 

the day on which the UUSD is fully operational (and potentially for several months 

after).  

If the term of one or more board members of Merging District expires on a town meeting 

day preceding the day on which the UUSD is fully operational – then board members 

can and should be elected to fill the vacant seat(s) on the board of the Merging 

District(s) for a term that would last until the dissolution of the Merging District.  

You should consult with your attorney or with other experts in municipal law for the 

precise wording of the Warning.  

Town School District:  If no-one runs to fill the expiring terms on the board of a town 

school district, then 16 V.S.A. § 424(a) directs a town school district board to appoint a 

person to fill a vacancy: 

(a) Except as otherwise provided for a school district operating under a charter, 

within 30 days of the creation of the vacancy, the school board shall, by majority vote 

of those present and voting, appoint a qualified person to fill a vacancy in the town 

school board or a vacancy in the position of town school district treasurer in towns 

in which the town school district treasurer is elected separately from the town 

treasurer until an election at a special or annual meeting is held. A record thereof 

shall be made in the office of the town clerk. 

(subsection (b) addresses appointments if there are vacancies in a majority of the 

board seats and subsection (c) address when there are no remaining board members) 
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Union Elementary/High School District:  If the expiring seat is on the board of a union 

elementary or high school district, however, then 16 V.S.A. § 706l(b) addresses the way 

in which vacancies are filled: 

(1) If the member represented a member school district, the clerk shall immediately 

notify the school board of the member district. Within 30 days of the receipt of that 

notice, the school board shall appoint a person who is otherwise eligible to serve as a 

director from that district to fill the vacancy until an election at a special or annual 

district meeting is held. 

(2) If the member represented a town that does not have a school board, the clerk 

shall immediately notify the selectboard of the town. Within 30 days of the receipt of 

that notice, the selectboard shall appoint a person who is otherwise eligible to serve 

as a director from that district to fill the vacancy until an election at a special or 

annual district meeting is held. 

(3) If the member was elected at large to represent the entire union district, the union 

school board shall, within 30 days of the creation of the vacancy, appoint a person 

who is otherwise eligible to serve as a director to fill the vacancy until an election at a 

special or annual district meeting is held. 

(4) If there are vacancies in a majority of the members of the board of directors at the 

same time, the remaining director or directors are authorized to draw orders for 

payment of continuing obligations and necessary expenses until a majority of the 

vacancies is filled. If there are no directors in office, the Secretary of State shall 

appoint and authorize the union school district clerk or other qualified person to 

draw orders for payment of continuing obligations and necessary expenses until a 

majority of the vacancies is filled. 

2. Initial UUSD Board – Write-In Candidates 

 

Pursuant to 17 V.S.A. § 2682a, a write-in candidate is elected only if s/he receives “at 

least 30 votes or the votes of one percent of the registered voters in the municipality, 

whichever is less.” 

 

Pursuant to the Secretary of State’s Office:  If the board member seat is fully at-large, 

then the “municipality” is the entire new UUSD. In addition, if the write-in candidate is 

for a “hybrid at-large position, there is some argument that the 1% could be calculated 

from solely the … checklist [of the town to which the seat is allocated] in the same way 

that the petition signature requirement is only based on the town that the hybrid at-large 

candidate is a resident of.”   

3. Initial UUSD Board – Unfilled Seat  

 

Question: How are individual seats on the initial UUSD Board filled if no one runs for the 

seat and there are an insufficient number of write-in votes?  
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Response:  

 

Under the Town-by-Town model of proportionality: See 16 V.S.A. § 706l(b)(2) quoted 

above in #1. Creation of a UUSD extinguishes all school districts within it, so there is no 

town school board in a UUSD. Subdivision 706l(b)(2) requires the UUSD board to ask 

the selectboard to appoint a person to serve on the board until a new member is elected 

at the UUSD’s annual or special meeting.  

 

{The Legislature has approved a one-year amendment that would permit the new UUSD board to 

appoint the member, in consultation with the local school board. The one-year limit on the 

amendment would be imposed with the expectation that interested entities will discuss a 

permanent resolution of this issue that the Legislature could enact during its 2018 session.} 

 

Under the Fully-At-Large model:  See 16 V.S.A. § 706l(b)(3) quoted above in #1.  

 

Under the “Hybrid” model:  An argument could be made that either of these two 

methods apply to the “Hybrid” model.  In light of other responses provided by the 

Secretary of State (see above), it is likely that the Town-by-Town approach applies to an 

empty “hybrid” seat. 

 

UUSD Boards – Duties  
 

4. UUSD Board – Assumption of Duties 

16 V.S.A. § 706g provides that the new UUSD becomes a full legal entity as soon as the 

final certified merger votes are recorded with the Secretary of State (generally about 45 

days after the merger vote). 

 

The initial UUSD Board members are sworn in and able to begin their duties at the 

organizational meeting, which occurs about 45 days after the district becomes a legal 

entity.  

 

Although the Board members may be eager to begin discussing board business as soon 

as the merger vote is final, there could be serious questions about any decisions or 

direction they provided before they have been legally constituted at the organizational 

meeting.   

5. UUSD Board -- Duties During the Transitional Period 

Questions: The Articles provide that the new UUSD will become fully operational several 

months (or even more than a year) after the merger vote.  

 What if anything can/must the UUSD board do during that transitional period?  

 What if anything can/must the boards of the Merging Districts do? 

Response: 16 V.S.A. § 706g provides that the new UUSD becomes a full legal entity as 

soon as the final certified merger votes are recorded with the Secretary of State 
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(generally about 45 days after the merger vote), even if the UUSD won’t assume full 

responsibility for operations until many months later.  As a result, there is an interim 

period in which the new UUSD board and the boards of each Merging District are both 

in existence and active, although they have different responsibilities. 

Each Merging District is responsible for existing operations until the date on which the 

new UUSD assumes full operational responsibility.   

During this interim period, the new UUSD Board performs duties necessary for 

transitioning to full operations, many of which are set out in statute or in the Articles of 

Agreement. See also the response under “Budgets” below. 

Merging Districts – Duties and Dissolution 
 

6. Merging Districts – Annual Meeting Before the UUSD is Fully Operational  

A Merging District is responsible for existing operations until the new UUSD assumes 

full operational responsibility on July 1, 201X.  

Question: Does the board of a Merging District hold an annual meeting in March 201X 

and, if so, what is the purpose of the meeting? 

Response: At the Annual Meeting in March of 201X, each merging board would be 

responsible for providing any report on the prior/current year’s activity/data that it has 

always provided. In addition, it should probably report on the transition to the UUSD. 

There probably will not be a vote on any issues. 

7.  Merging Districts – Board Activity After UUSD is Fully Operational 

Question: How often should the boards of the Merging Districts continue to meet after 

the new UUSD is fully operational? 

Response: See response to #8 below. It is difficult to imagine instances in which the board 

of a Merging District will have any business that it needs to conclude after the UUSD 

has assumed all debts and obligations and is fully responsible for operating the UUSD. 

There probably would be no need for the board of the Merging District to meet during 

the months after the UUSD assumes full operations unless a specific issue arises that 

only the former district can address.   
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8.  Merging Districts - Dissolution  

Questions: Does the board of a Merging District decide the date on which the Merging 

District is dissolved? Does the board of a Merging District do anything formally to 

dissolve the district? 

Response: A Merging District is dissolved as a matter of law (the statutes and articles of 

agreement). No action is required and a motion of the board would not alter the 

district’s existence.  

16 V.S.A. § 722(b) states: “On the date the unified union district becomes operative, unless 

another date is specified in the study committee report, it shall supplant all other school 

districts within its borders, and they shall cease to exist.”  

The articles of agreement usually reiterate the substance of § 722(c), but permit the 

Merging Districts to remain in existence for the sole purpose of concluding any 

outstanding business not given to the UUSD after the UUSD assumes full operations. 

The articles require that the outstanding business be completed no later than a specified 

date after the new UUSD assumes full operations. 

In addition, 16 V.S.A. § 723 provides: 

 On the day the establishment of a unified union school district becomes effective 

[i.e., when the certification of merger votes is recorded with the Secretary of State], the 

district gains title to the assets and assumes the existing contractual obligations 

and other liabilities of the member school districts within its borders unless 

otherwise agreed to by the member districts in the approved plan for the 

formation of the unified union school district; provided, however, the unified 

union school district shall in all cases assume the contractual obligations of the 

member districts regarding each existing collective bargaining agreement or 

other employment contract until the agreement's or contract's expiration. All 

trust funds held or enjoyed by a preexisting district shall be held and applied as 

the terms of the trust indicate. If such trust allows, the funds may be applied for 

the use of the unified union school district. Within five days of the day a unified 

union school district becomes effective, the treasurer of each preexisting school 

district shall pay by check to the treasurer of the unified union school district the 

full amount of the balance standing in his or her school account and transfer to 

him or her all outstanding notes and contracts in force. All other officers of the 

preexisting school districts shall transfer to the corresponding officer of the 

unified union school district all instruments and other documents giving 

evidence of the assets, liabilities, and contractual status of the district. 

  



Tips: School Boards 

(Revised: June 22, 2017) 

Page 8 of 9 
 

 

Budgets – Merging Districts and First Year of UUSD 

Assume that full operations begin on July 1, 2017 (FY18): The budget that the voters of the 

Merging District approved on TMD 2016 is for FY17, so the Merging District is fully funded for 

the time period for which it is responsible for operation of that district. 

If the UUSD is assuming full operations on July 1, 2017, then it is the responsibility of the UUSD 

board to present a budget for FY18 for all operations within the newly merged district – 

including those concerning students who reside in the Merging District. 

Although the Merging District has no responsibility or authority to prepare the final proposed 

FY18 budget, it is entirely reasonable to assume that Merging District’s board will assist the 

UUSD board to prepare that portion of the UUSD’s proposed budget that concerns the school(s) 

located within the boundaries of the Merging District. The two boards can determine in what 

form that assistance will be most helpful.  

Clerks: District Clerks versus Board Clerks 

Questions: At the new UUSD’s organizational meeting, a district clerk was elected. At the 

Board's organizational meeting, should they also select a board member as clerk? Are both 

clerks required? If they’re not required, is it possible to have both? How do their duties differ? 

Response:  

 

16 V.S.A. § 706j requires that a union district clerk be elected by the voters at the organizational 

meeting and at future annual meetings. The duties include: § 706p (warning meetings), § 706q 

(receiving the annual report), § 706u (receiving voter checklists from member towns' clerks), 

and § 706v (taking minutes at union district meetings of the electorate).  

 

16 V.S.A. § 561 requires the board members to elect one of their own members as the clerk of the 

board. Statutorily required duties include “keep[ing] a permanent record of the proceedings of 

the school board” (i.e., notetaking). 

 

Electronic Distribution of Annual Report and Proposed Budget 

Pursuant to 16 V.S.A. § 563(10) and (11)(C), the electorate of a school district can vote to 

authorize the school board to provide notice of the availability of the annual report and proposed 

school budget in lieu of distributing paper copies of the report and proposed budget. Otherwise, 

the documents themselves are mailed to the district’s legal voters.  

Question: The voters of each of the merged districts authorized those districts to provide notice 

of the annual report and proposed budget in lieu of distributing copies. Does this prior 

authorization apply to the UUSD as well? 

Response: The UUSD is a new entity and so must obtain independent authorization from its 

electorate to provide notice rather than distribute copies. The voters can provide this 

authorization in the articles of agreement or at the UUSD’s organization meeting. If 
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authorization was not obtained prior to the UUSD’s first Annual Meeting, then the UUSD will 

need to distribute the actual document to the legal voters of the union district. It may want to 

warn the question for that first Annual Meeting so that, in the future, it can provide notice 

instead.  


