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FAQ: Considerations for Using ESSER Funds to Support Summer 

Programs 

Purpose  

Consistent with the intent of the ESSER funds and the AOE Recovery Plan pillars, summer 

provides an opportunity for the essential work of reengaging students in school and providing 

them with quality and absorbing educational experiences.  To that end, this document serves to 

collect and answer some persistent and essential questions about use of funds for summer 

programs. 

 

Funding Mechanisms 

Q1. Our LEA is interested in doing a subgrant with a municipality and other partners for the 

purposes of supporting robust summer recreation programming available to all students for 

the entire summer. Are subgrants to a municipality an allowable use of ESSER funds? 

No, an LEA cannot subgrant ESSER funds to a municipality or other partners (this is a 

difference between 21C and ESSER). An LEA could fund these programs through a 

contract/procurement. The work is an allowable cost through ESSER (Category 4: Plan and 

implement summer, extended, and afterschool learning opportunities for students). 

 

Q2. Could we use ESSER to subsidize families to send their kids to summer camps? If we 

cannot subsidize the parents could we reach out to local camps/programs and reserve spots 

for a certain number of district students and pay the day program directly for students to 

participate?  

Regarding subsidizing families directly, we have not received a direct response from the US 

Department of Education (USED). However, it seems unlikely that payments to parents will be 

allowed. We do believe it is allowable to work out funding agreements as part of contracts with 

local camps/programs to pay them directly for programming provided to students.  LEAs also 

may contract directly with providers to provide programming in and through the LEA and may 

administer such programs directly with their own staff. 

 

Q3. Do Federal procurement requirements permit noncompetitive procurements, if 

necessary, to enable an SEA or LEA to use ESSER funds to operate a summer enrichment 

program in 2021? 

Yes. Under 2 CFR § 200.320(c), an LEA may, to the extent doing so is consistent with its policies 

and procedures, use noncompetitive procurement if any of the following conditions are met:  
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1. The acquisition of property or services, the aggregate dollar amount of which does not 

exceed the micro-purchase threshold as determined by the LEA;  

2. The item is available only from a single source;  

3. The public exigency or emergency for the requirement will not permit a delay resulting 

from publicizing a competitive solicitation;  

4. The Federal awarding agency or pass-through entity expressly authorizes a noncompetitive 

procurement in response to a written request from the non-Federal entity; or  

5. After solicitation of a number of sources, competition is determined inadequate. Consistent 

with 2 CFR § 200.320(c)(3), an LEA may determine that its response to the COVID-19 

pandemic qualifies as a public exigency or emergency that does not permit the delay that 

would result from competitive bidding.  

Under these circumstances, and to the degree doing so is consistent with its own policies and 

procedures, an LEA could use noncompetitive procurement. The LEA should consult with the 

AOE before using this authority. Also, under 2 CFR § 200.320(c)(4), the AOE may authorize an 

LEA to use noncompetitive procurement in response to a written request.  Requests for AOE 

approval of non-competitive procurement under #4 above should be sent to Abby Houle at 

abby.houle@vermont.gov. 

 

General Considerations 

Q1. What kinds of summer programs may ESSER funds support? 

ESSER funds may provide broad support for summer learning and enrichment programs. 

Given that this summer affords students a critical opportunity, LEAs should consider a variety 

of options for procuring summer services with ESSER funds, including programs run by non-

profit or community organizations as well as those run by the LEA.  

Effective summer programming can address students’ social, emotional, mental health and 

academic needs through a combination of activities that include strong partnerships with 

community-based organizations and other summer providers, including summer camps. These 

partnerships can help to sustain these programs and can also support programs in rural and 

remote communities.  

LEAs are encouraged to maximize enrollment in summer programs, with a particular focus on 

underserved students and students most impacted by the COVID-19 pandemic, including 

providing transportation and meal services. Programs should target students of all ages, 

including high school students, and can include work-based or service-learning opportunities 

or summer bridge programs to support successful educational transitions.  

USED has provided a list of evidence-based summer learning and enrichment programs in 

Volume 2 of the Department’s COVID-19 Handbook. 

  

mailto:abby.houle@vermont.gov
https://www2.ed.gov/documents/coronavirus/reopening-2.pdf
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Q2. Do summer programs or summer program staff need to be licensed?  

The LEA using ESSER funds to support additional summer activities should follow all of their 

usual contract requirements for non-school entities (for example, insurance or background 

checks). There is no requirement that staff be licensed Vermont educators, provided that 

students participating are not earning the equivalence of academic credit. 

 

Q3. May ESSER and GEER funds be used for summer job or service-learning programs for 

high school students?  

Yes. As part of LEA efforts to mitigate lost instructional time due to the COVID-19 pandemic, 

ESSER funds may be used to support summer learning and enrichment programs that provide 

training, work-based learning and jobs to high school students. Funds may be used both to 

support the training that high school students receive and to supplement the pay provided to 

students by employers that participate in the summer jobs program. Funds may also be used to 

support service learning or other volunteer opportunities for high school students. 

 

Serving Students with Special Needs 

Q1. What ADA considerations does an LEA need to consider for Summer Camps / Programs? 

(i.e. would funds be available for a program without special need provisions?) 

All summer opportunities created through public funds or using public facilities must be ADA 

compliant and comply with anti-discrimination statutes. All applicants seeking State funding 

must either demonstrate the capacity to serve students with disabilities or have a stated plan by 

which they will have the capacity to serve students requiring support with additional funding. 

 

Q2. Could ESSER funds be used to pay for 1:1 support or intervention for students so that a 

student may attend or access summer programs? 

Yes. If the activity is incorporated into the student’s extended school year (ESY) program that is 

a part of their IEP.  Funds may also be used for school-sponsored activities and programs (non-

academic activities, sports, extra-curricular clubs, dances, etc.) in the same way LEAs make 

school-sponsored activities accessible during the school year. 

 

Q3. What are the obligations of the LEA in its contracted relationship with a non-school 

summer or afterschool program in terms of ensuring access for all of its students? 

LEAs cannot make payments to any organization that discriminate against students.  LEAs 

should use a non-discrimination provision in their contracts to ensure vendors are aware of 

their obligations to ensure access to programs and activities for students with disabilities (ADA, 

Section 504, Vermont Public Accommodations Act, etc.). 

 


